Eko trening

Znate li odmah odgovoriti koliki su troškovi Vaše tvrtke za gorivo na godišnjoj razini?

Iako je riječ o znatnim troškovima, većina ih kompanija budžetira na isti način, iz godine u godinu, doživljavajući ih gotovo kao fiksni trošak, nešto na što se ne može utjecati.

Željeli bismo Vam pokazati da se i na te troškove itekako može utjecati te da uštede koje se mogu postići nisu zanemariva stavka. U vrijeme kada svi gospodarski subjekti traže prostor za dodatne uštede kako bi bili konkurentniji, onima koji se uvelike oslanjaju na distribuciju putem vlastitog voznog parka, koji imaju dosta službenih vozila za prodajne predstavnike… ekovožnja je pravi i najbolji odgovor.

Tko si danas može priuštiti da barem ne pokuša uštedjeti i do 15 posto ukupnih troškova goriva, bili oni 50.000 ili 5 milijuna kuna godišnje?! Pogotovo što Vas početna informacija ne košta ništa.

Osim izravnog utjecaja na smanjenje troškova, ne manje važna je i činjenica o smanjenom štetnom utjecaju na okoliš. Energetski učinkovito poslovanje, smanjenje ugljičnog otiska dio su i hrvatske stvarnosti, a tvrtke koje sada počnu misliti na to, ulaskom u Europsku uniju ostvarit će dodatne pogodnosti.

Evo i nekoliko činjenica…

 

Prednosti ekovožnje i moguće uštede

  • Gorivo u ukupnim troškovima poslovanja prijevozničke tvrtke sudjeluje s oko 24 posto.
  • Proaktivnim stilom vožnje moguće je uštedjeti od 5 do 15 posto na godišnjoj razini.
  • Uštede se ostvaruju u gorivu, ali i kroz održavanje – manje trošenje kočnica, pokretnih dijelova motora, kvačila i mjenjača…
  • Također, uštede se ostvaruju i kroz smanjenje prometnih nezgoda i šteta na vozilima u prometu, kroz manji broj bolovanja, bez većih problema u logističkom procesu.
  • Za školovanje zapravo nije potreban dodatan budžet jer će vrlo brzo platiti i preplatiti samo sebe – uštedama u gorivu i održavanju voznog parka.